Biz Kimiz Görüntüsü

Biz Kimiz?

Biz Kimiz?

Kadın Kültür Sanat Edebiyat Derneği (KASED), ana dilde kültür ve sanatın gelişimini desteklemek amacıyla çalışan, kâr amacı gütmeyen bağımsız bir sivil toplum örgütüdür.

2019 yılında Diyarbakır’da bir grup kadın sanatçı tarafından kurulan KASED, kadınlar ve çocuklar için ana dilde kültürel ve sanatsal faaliyetler düzenlemektedir. Derneğimizin başlıca faaliyetleri arasında:

  1. Ana dilde müzik, görsel sanatlar, drama ve halk oyunları gibi alanlarda kurslar ve atölyeler,
  2. Kürt dili eğitimleri,
  3. Kürt edebiyatı üzerine atölye ve kurslar,
  4. Kültürel ve sanatsal etkinlikleri ana dilde erişilebilir kılmak amacıyla konserler, sergiler, paneller, çalıştaylar ve söyleşiler düzenlemek yer almaktadır.

Ayrıca, kadın sanatçıların cinsiyet temelli ayrımcılığa maruz kalmalarını gündemleştirerek bu alanda savunuculuk çalışmaları yürütmekteyiz.

KASED, kültür, sanat ve edebiyat aracılığıyla toplumsal farkındalık yaratmayı ve ana dilde ifade özgürlüğünü güçlendirmeyi hedeflemektedir.

Vizyonumuz

KASED’in vizyonu, ataerkil düzenin sona erdiği, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olmadığı bir toplumda, kadın ve çocukların kültür ve sanat alanında ana dillerinde temel hak ve özgürlüklere sahip olduğu bir gelecek inşa etmektir.

Misyonumuz

KASED, kadın ve çocukların kültür sanat alanında maruz kaldıkları ayrımcılığı açığa çıkararak görünür kılar ve bu alanda sosyal haklara erişimi artırmak için çalışır.

Dernek, kadınların ana dillerinde kültür sanat ifadelerine erişimini güçlendirirken, eğitim hakkı aracılığıyla kadın sanatçıların toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklerle mücadelesine odaklanır. Bu sayede kadınların ve çocukların, kültürel ve sanatsal ifade özgürlüğüne ana dillerinde ulaşarak eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik çabalarına destek olur.

KASED ayrıca, kültür ve sanat alanında cinsiyet temelli ayrımcılığın son bulması için savunuculuk faaliyetleri yürütür. Toplumsal cinsiyet ekseninde kültür ve sanat alanını değerlendirerek, kadın sanatçılar ve sanatsever kadınlar için kamusal alanda daha fazla görünürlük ve ifade alanı yaratır. Bu çalışmalar, kadınların sanat alanındaki üretimlerini teşvik etmeyi ve bu üretimlerin toplumda daha geniş bir yer bulmasını sağlamayı amaçlar.